like meg follow

twitter stream

ha szeretnél írni...

ha úgy gondolod : pföff, ilyent én is tudok írni, akkor rajta, küldd el levélben erre az e-mail címre: filmhuszar@gmail.com

Rio (2011)

filmhuszar 2011.05.26. 16:35

 Bár nem a legfrissebb filmek közé tartozik, de még nekem is van olyan ismerősöm, aki nem látta úgyhogy gondoltam, írok róla. A következő kijelentésemmel biztos nem leszek túl népszerű, de nekem nem nagyon jönnek be a Jégkorszak filmek. Az első és a harmadik részt láttam, de egyszer elég volt belőlük. Megmagyarázni az okot nem igazán tudom, talán nem voltak annyira szerethető karakterek benne, mint mondjuk a Rioban. A Jégkorszakos példát azért hoztam fel, mivel mindkét film a Blue Sky studió gyermeke, és bár minden létező díjat a a Disney -Pixar kollaboráció zsebel be, idén inkább a Riora, vagy éppen a Kung-Fu Panda folytatására ülnék be, mint a Verdák második részére. SPOILERVESZÉLY!

Most viszont térjünk rá a filmre, ami a világ talán egyik legbulisabb városában Rio-ban játszódik. A nyitójelenetben megismerhetjük Azúrt a kék aramakaót, akit kiszakítanak természetes környezetéből és felelőtlen fuvarosnak köszönhetően a hideg Minnesotában köt ki, és egy kislány kezelésbe veszi. Azúrból egy igazi elkényeztetett díszpinty lesz, aki még repülni sem tud. Miért is kéne neki? Rióban még azelőtt elkapták hogy megtanulhatott volna, Amerikában meg volt kisautója, meg spéci kötele amin tudott mászkálni. Egy nap jön egy madárkutató, akivel elmennek Rióba, hogy Azúr találkozzon Csilivel, fajának utolsó tojójával, és a találkozó után majd khm, párosodjanak. Eddig minden rendben, de mindkettőt elrabolják (ebben nagy szerepet játszik a velejéig romlott, kakadu, Nigel) , aztán megszöknek, és találkoznak a jólelkű és nagycsaládos tukánnal, Rafaellel. Ő elviszi őket Luishoz, a bulldoghoz,hogy megszabaduljanak a bilincsektől, amivel összekötötték a két kékséget.

Közben megállnak bulizni egyet a két buli huligánnal, Nicoval és Pedroval, sőt még egy madár-majomháborúba is belekeverednek. Miután sikerült különválniuk Csilit megint elrabolják, Azúr utánamegy, hogy ő is belesétáljon a csapdába, aztán amikor közeledik a szökés pillanata, a Csilitól kapott csóktól megtökösödik, és az ösztönök hatására repülni kezd Azúr. Mindenki örül, túlélték, és a fajuk is, hiszen a záróképsorban a két szülőn ívül három kék porontyot is látunk már. 

Történetileg talán nem éppen a legkimagaslóbb, de a megvalósítás csodálatos lett. A madarak szebben ki vannak dolgozva, mint az emberek. Még szép, hiszen a madaraké a főszerep. Egy Rioban játszódó filmhez elengedhetetlen a zene. Ebben is remekel a film, talán a legjobb, a diszkóban hallható Hot Wings című szám.

ÉRTÉKELÉS

Itt viszont egy kis kitekintés, hogy miért nem jó, hogyha mindent magyarítani szeretnénk. A nyitó és zárójelenetben lévő zene szöveget ugyanis magyarul éneklik a Megasztár 5 döntősei. Na ezt nem kellet volna. Borzalmas hangok születtek ebből a magyarításból, jobb lett volna ha meghagyják az eredeti szöveget. Bár még mindig inkább elhallgatom  őket, mintha Király L. Norbi üvöltözte volna végig. -Van egy sanda gyanúm, hogy Nigel rikácsolását vele szinkronizálták. A Rio tehát egy jó hangulatú, igazi pezsgő nyári rajzfilm lett, amit bármikor újranéznék. 

filmhuszar: 8/10
imdb: 7,2 / 10
rottentomatoes: 72%

+1 : A filmben nem nélkülözték a technológiát sem, ugyanis a majmok mobilon, pontosabban egy androidos telefonon kommunikáltak. De ez ugye nem célzás volt?

Címkék: kritika film rio 8csillag real3d

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr572933962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása