like meg follow

twitter stream

ha szeretnél írni...

ha úgy gondolod : pföff, ilyent én is tudok írni, akkor rajta, küldd el levélben erre az e-mail címre: filmhuszar@gmail.com

X-Men : Az elsők (2011)

filmhuszar 2011.06.12. 16:00

 Kijelenthetjük, hogy ez a nyár a képregény-filmek nyara, azon belül is a Marvel-é. Láthattuk már Thort, most az X-Men-ek, majd a nyár végén jön a bosszú első angyala, Amerika Kapitány. De aki inkább a DC-s képregényekre gerjed, annak is lesz nézni való, mert jön a  Zöld lámpás is, amiben több lesz a CGI, mint a rendes jelenet -minél többször látom a trailert, már azon gondolkozok, hogy Ryan Reynolds is csak számítógépes trükk.  Én egyébként nem olvastam a képregényt, és a rajzfilm sorozatból is csak az X-Men Evolúciót láttam, úgyhogy nem voltak túlzott elvárásaim. Most viszont jönnek a film főszereplői, a mutánsok, lássuk, hogy hogyan lett Charles-ból X-Professzor, és Erik-ből, Magneto. -Meg Ravenből Mystique, meg Hankből a Bestia, és így tovább...

A továbbiakban nagy mennyiségű SPOILER adag következik!

A film ki mással kezdődhetne, mint Charles-szal, Erikkel és Ravennel , de amikor még csak tökmagok voltak. Már itt látszik, hogy míg Charles a hatalmas kastélyban éldegél, addig Erikkel egy haláltáborban kísérletezik a film főgonosza, Mr.Shaw, akit Kevin Bacon alakít. Itt jegyzem meg, hogy Bacon remek választás volt a szerepre, mivel belőlem -mindegy milyen szerepet játszik- szín tiszta utálatot vált ki, és legszívesebben falba verném a fejét, amikor csak meglátom. Raven beszökik a Xavier rezidenciába, és így lesz Charles fogadott kishúga. Ugrunk az időben, és Hidegháború kellős közepébe -vagy inkább a végébe- csöppenünk, abba az időbe, amikor bármelyik pillanatban kitörhet a harmadik világháború. Nálam ez is telitalálat volt, hiszen nagyon szeretem ezt a témát a történelemben, és az ezzel kapcsolatos filmeket is (kedvenc: Watchmen). Mr. Shaw pedig éppen arra törekszik, hogy ez bekövetkezzen -az emberiség elpusztuljon, és a mutánsok vegyék át a hatalmat a bolygón. Ezt a legkülönfélébb beépülős, tudatmanipulálós trükkökkel próbálja elérni, sőt a végén még saját magából is kész nukleáris bombát csinálni.

A CIA felkeresi Xaviert, hogy segítsen a mutáns témában, és toborozzon sereget, az immáron hozzájuk csatlakozott Erikkel. Itt láthatunk egy cameot, sokak kedvencét -az enyém pont nem- Farkas-t is próbálják beszervezni, kevés sikerrel. Aztán összeáll a banda: A briliáns elméjű és hatalmas fizikai erővel bíró Hank McCoy (Bestia), a testéből plazmasugarakat kilőni képes Alex (Plazma), a lány, akinek szárnyai vannak -mint egy légynek, és képes valami forró trutyit is kiköpni, Angyal (vagy pökőlégy), a hanghullámok segítségével repülni képes Sean (Vészmadár), és az alkalmazkodó testű Darwin is beáll a bandába. Kiképzések sora várja az ifjoncokat, de a pökőlégy beleköpött a levesbe, és átáll a rosszfiúkhoz, merthogy ott megértik, ott jobb lesz neki, bla bla bla, szokásos szarság, és miatta meghal Darwin is. Az idő ketyeg, Eriknek sikerül leszámolnia ellenségével, - az egyébként így is elég labilis- elméje eldurran, és elkapja a világon való uralkodás mámora. Miután a mutánsok megakadályozzák hogy az amcsik meg a ruszkik elkezdjék bombázni őket, a nagy hatalmi vezetők rádöbbenek, hogy ezek a lények veszélyesek, irtsuk ki őket! Itt csap össze először X prof. és Magneto, és eljön a pillanat, amikor kiderül hogy hogyan került kerekes székbe Charles. Kettéválik a banda, innentől már tudja mindenki a sztorit.

Reboot kell

Ha eltekintünk a korábbi filmektől, és azok idővonalától -főleg a Farkastól, amit még egyszer nem vagyok hajlandó elszenvedni-, akkor összességben nagyon eltalálták ezt a filmet is. Lehetett rajta izgulni, voltak WTF pillanatok is, és a legjobb az lenne, ha ez után a film után készítenének egy rebootot a korábbi X-Men filmekből is. A zenéért Henry Jackman a felelős, aki nekem egyáltalán nem ismerős, viszont jó munkát csinált. Aki eddig nem látott egyetlen X filmet sem, annak mindenképpen ajánlom, hisz ez egy jó bevezetés a mutánsok univerzumába. Lehet hogy mostanában vajszívű vagyok (nem), de ez a film nekem nagyon bejött, és biztos újra meg fogom nézni, ezért a magas pontszám. 

filmhuszár: 9/10
imdb: 8,2/10
rottentomatoes: 87%

 

Címkék: x men az elsők

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr142959521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása