like meg follow

twitter stream

ha szeretnél írni...

ha úgy gondolod : pföff, ilyent én is tudok írni, akkor rajta, küldd el levélben erre az e-mail címre: filmhuszar@gmail.com

Az ember gyermeke (2006)

filmhuszar 2011.06.13. 14:30

Második cikkemhez érve talán el kéne döntenem, hogy milyen rovat keretében fognak megjelenni az írásaim. Az isteni szikra a cikk írása előtti napon, este érkezett meg, mikor is a kedves Szerkesztő úrral folytatott gyors eszmefuttatás során megállapította, hogy bizony, a filmek, amikről írni szeretnék,\fogok egyáltalán nem „mainstream”-ek. -tanúsíthatom, valóban így történt, és nagyon mélyenszántó eszmecsere volt -filmhuszár . Úgyhogy jöjjön az„unmainstream” rovat következő darabja: Az ember gyermeke. Ismét egy régebbi 2006-os filmről van szó, ami rengeteg jó kritikát és értékelést kapott, viszont sajnos méltatlanul el lett felejtve.

Disztópia. Tudja valaki mit jelent? Az utópia totális ellentéte, vagyis a negatív jövőkép. Tömören összefoglalva erről szól a film. A film 2027-be, egy olyan világba kalauzolja el a nézőt, ahol nem született már 18 éve gyermek, így az emberiségnek kevesebb, mint egy századnyi ideje maradt. El lehet ez után képzelni, hogy milyen világ várja a nézőket a filmben; terrorizmus, totális környezetrombolás, vallási fanatizmus, szociális összeomlás, és elkeseredettség jellemzi a Földet. Előre kijelentem, aki egy olyan sci-fi-t vár ahol napkitörés, polaritás megfordulás és tudományos magyarázat található, az sajnos rossz helyen keresgél, a jövő és a sci-fi címke a filmen csupán a díszletét jelöli. Ez a film egy hatalmas mondanivalóval rendelkező dráma, kevés, de lényeges és valósághű akcióval. Theo Faron-t a teljesen elkeseredett főszereplőt Clive Owen formálja meg, ex-feleséget a még mindig erősen aktivista Julian Taylort pedig Julianne Moore alakítja.

Sajnos a többi szereplőt egyáltalán nem ismertem, ezért róluk nem tudok se jót se rosszat mondani. A képi elemek, a díszletek remekül átadják a film depressziós és világvége hangulatát. Aki járt már Londonban és figyelmesen körülnézett, az pedig rengeteg ismerős helyszínt fedezhet fel. Érdemes odafigyelni a filmre, mert könnyen el lehet kapni mára vonatkozó utalásokat is, MI5 és társai. A soundtrack külön megér egy misét, rengeteg előadó különböző stílusokban. Deep Purple, John Lenon, Franco Battiato és még rengeteg közismert zenekar, zenész dallama csendül fel tökéletesen illeszkedve a jelentekhez. Ajánlom a film után rögtön ezeket végighallgatni, és továbbgondolni a mondanivalót. Spoilerek előtt a már-már szokásos kérdésem: Te hogy tudnál együtt élni azzal a tudattal, hogy több gyermek nem születik?

SPOILER ALERT: ON

2027-ben járunk és már 18 éve nem született gyerek sehol a világban. A legtöbb kormány összeomlott, egyedül Nagy-Britannia tartja a rendet, egy erős diktatórikus jellegű társadalommal. Több millió illegális bevándorló, úgy nevezett „bevi” érkezik menedéket keresni Angliában, ezért a kormány kénytelen ellenük erőszakkal fellépni és gettókba telepíteni őket. A világot egy újabb trauma éri mikor megtudja, hogy a legfiatalabb embert a földön, egy 18 éves argentin fiút halálra szúrja egy őrült rajongója. Főhősünk, Theo éppen hogy túlélve egy robbantásos merényletet tudja meg a hírt. A merényletért a kormány egy „Fishes” nevű, bevándorlók jogaiért küzdő terrorista csoportot tesz felelőssé. Theo úgy dönt szabadságot vesz ki és leutazik barátjához Jasperhez aki egy erdei menedékházban él a beteg feleségével. Jasper karaktere egy tipikus hippi, akit már semmi sem érdekel, csak termeszti a füvet és öngyilkosságon gondolkozik, a falon található képekből pedig kiderül, hogy valaha újságíró és politikai karikaturista volt párjával együtt. Londonba visszatérve Theot elrabolja a Fishes és nagy meglepetésére ex-felesége Julian a jelenlegi vezetőjük. Az ex-feleség pénzért egy egyszerűnek tűnő munkát ajánl Theonak. Egy bevinek kéne utazási papírokat szerezni. Theo meglátogatja nagy befolyással bíró politikus unokatestvérét a papírokért. Nigel az unokabátty elkeseredettségét műkincsek gyűjtésével próbálja enyhíteni, remekül mutat például a Dávid szobor az aulájában. Theo csak 2 személyes papírokat tud szerezni ezért még több pénzért belemegy, hogy elkíséri a lányt. Luke, a Fishes megbecsült tagja viszi Theot, Juliant, az afroamerikai bevit, Kee-t, valamint a dajkáját Miriam-et egy hajóval találkozni, ami továbbviszi őket.

A csapatot megtámadja egy bevikból álló csoport és Juliant halálosan meglövik. Amikor a rendőrség feltűnik és igazoltatja őket, Luke lelövi a 2 tisztet majd sietve eltemetik Juliant az erdőben. Mivel Julian halott ezért Luke a Fishes új vezetője, aki úgy dönt, egy biztonságos helyre, a Fishes főhadiszállására viszi őket. Kee felfedi Theonak hogy terhes, és Julian azt mondta neki, hogy csak Theoban bízhat. Ugyanazon az estén Theo lefülel egy beszélgetést ahol a Fishes „nagytanácsa” tervezi a következő lépését. A beszélgetésből kiderül, hogy Julian megölését is ők tervelték ki, Kee-t pedig politikai fegyverként használnák. Theo azonnal elmenekül Kee-val és Miriammel az egyetlen emberhez, akiben bízhat, Jasperhez. Út közben kiderül, az eredeti terv az volt, hogy Keet és a babát eljuttatják a „Human Project” nevű szervezet hajójára, akik a meddőség megoldásán dolgoznak. Jasper az összes kapcsolatát felhasználva elintézi Theoéknak hogy Syd egy „kliense” becsempéssze, őket egy menekült táborba ahonnan elérhetik a hajót. A trió; Kee, Miriam és Theo találkoznak Syddel egy elhagyatott iskolában, és onnan az őrült, fasiszta rendőr átviszi őket a menekülttáborba. A szerv (a sünök) lerángatják Mirimamet a buszról és elviszik ellenőrzésre. Belül Theo és Kee találkoznak Syd kapcsolatával, Marikával, a cigányasszonnyal, aki ellátja őket egy szobával ahol Kee világra hozhatja a babát. Innentől pedig elszabadul a káosz és kezdődik a finálé.

A hadsereg és a Fishes egyszerre hatol be a nyomortelepre a babáért valamint a 2 kísérőért. Syd jutalomért fel akarja adni a babát, de Marika megöli, és elkezdenek a hajóhoz menekülni. A film legjobb jelenete talán az, amikor Kee, Theo és a baba egy házban rekednek, amit a katonaság tűz alá vesz, azonban mikor meghallják a baba sírását, tüzet szüntetnek, és pillanatnyi békét kötnek az ellenséggel. Egy csónakhoz érve Theo és Kee végül kihajózik a nyílt vízre, visszanézve pedig látják, ahogy a brit légierő az egész telepet lebombázza. A ködből előbújik a várva várt Human Project hajó, Kee pedig felfedzi hogy Theot meglőtték és haldoklik. PONT. A történetnek vége, jön az end credits.

ÉRTÉKELÉS

Nálam a film 9-est érdemel, remekül átadja az elkeseredett világ hangulatát, mind zeneileg, mind képileg. A mondanivaló szerintem mindenkinek egyértelmű. Ha valami negatívat kéne említenem, csak annyit tudnék, hogy én nem így képzelem el a meddő világ problémáit, továbbá Theo és a „csapat” helyében teljesen máshogy cselekedtem volna. Valamint túl hirtelen lett vége, hiszen végülis nem mondhatjuk, hogy happy end, vagy sem, mert nem tudni semmit a Human Projectről, lehet az is manipulált, esetleg csak kitalált dolog. Bár mégis talán így jobban jártak, mint egy összecsapott véggel. Mindenki maga dönti el hogy akkor pozitív befejezés vagy sem. 

kóródi

filmhuszár : 9/10
imdb: 8,0/10
rottentomatoes: 93%  

Címkék: az ember gyermeke

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr462972981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása