like meg follow

twitter stream

ha szeretnél írni...

ha úgy gondolod : pföff, ilyent én is tudok írni, akkor rajta, küldd el levélben erre az e-mail címre: filmhuszar@gmail.com

Transformers 3 (2011)

filmhuszar 2011.07.01. 17:09

 
Ez nem egy olyan cikk lesz, ahol mélyen belemászok a történetbe, hanem ez inkább amolyan élménybeszámoló –féleség lesz. Azért döntöttem így, mert nem mindenki szeretné a történetet elolvasni, inkább csak a vélemények érdeklik. A sorozat még 2007-ben indult, és hatalmas siker volt. Őszintén megvallva engem is megvett kilóra a film. A történet nem volt olyan bonyolult, mint mondjuk egy Eredet, ráadásul új volt a maga kategóriájában. Így robbant be a köztudatba Shia LaBeuf és Megan Fox is. Aztán 2009-ben megérkezett a második rész is, ami, hát finoman szólva is szar volt. Bay az akkori írósztrájkkal mentegetőzött, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az elsőhöz képest, olyan volt, mint aki értelmileg 10 évet visszafejlődött. Idegesítő, lábat kefélő robot, aki a pöcséből lő ki lézert, két még ennél is idegesítőbb iker-robot-pár, és egy baszom nagy robot, akinek lengettek a golyói. Nézhetőnek nézhető volt, de csalódás volt. Bay elnézést kért a rajongóktól, és ígérte, a harmadik rész, már jobb lesz. Közben jött még egy örömhír –legalább is nekem: Kirúgták Megan Fox-ot a filmből, mert „lehitlerezte” a rendezőt, és Spielberg ezért tette ki a szűrét. Bár őt amúgy sem a színészi teljesítménye miatt, hanem a testéért tartották. Helyére egy bugyimodell, Rosie Huntington-Whiteley érkezett. Egy ilyen elnyújtott bevezető után, ideje a filmről is írni valamit. 
 
Nem nagyon próbálkoztak magyarra lefordítani az alcímet, ami angolul „Dark of the Moon” lett volna, de megelőzve a kritikákat, fújjolásokat, amiket a „Hold sötétje”-ért kaptak volna, inkább maradtak a Transformers 3-nál. Így mindenki jobban járt. A sztori ugye azzal kezdődik, hogy a Holdon találnak egy lezuhant idegen űrhajót, és ennek eredménye lett a 60-as évek űrversenye az USA és az oroszok között. Ezzel a pár jelenettel elég jól indít a film, bár aki látta az első trailert annak nem lesz újdonság. Ugrunk pár évet a jelenbe, ahol Sam Witwicky (egykori hős), most súlyos állásproblémákkal küzd, de vigasztalja új, dögös csaja. És amikor már az ember azt gondolná: „Jajj de jó, nem lesznek szülők”, hát de! Őket kellett volna a leginkább hanyagolni. Az anya még mindig halálidegesítő, az apa meg szakállas és elhízott. Az Autobotok csapatából kikerültek az Ikrek, meg a motoros robotok is. Helyükre jött két jófej szerelő robot, a ninja-génekkel rendelkező Délibáb és Optimus régi mentora, Sentinel Prime .
 
 
Álca fronton is kapunk újoncokat Sokkoló és egy féreg formájú, sokkarú robot személyében. Az előző filmekhez képest sokkal sötétebb, baljósabb a hangulat: mindenhol árulás, behódolás. Vannak azért vicces jelenetek, de közel sem annyi, mint az előzőben –bár ott sem mindig a poénok miatt nevettünk. A látványvilág nagyon ott van, és (el sem hiszem, hogy ilyent írok), de a 3D is rendben van. Ennek ahhoz lehet köze, hogy Bay 3D kamerákkal vette fel az egészet, még azt a jelenetet is, amikor a repülőből ugranak ki a katonák, azt is fejre erősített 3D kamerákkal csinálták. Egy dolog viszont nem tetszett, mégpedig az elsötétítéses jelenetváltások, amikor akkor is megvoltak, amikor ugyanaz a jelenet következett. A robbantások is jók voltak –még szép, hiszen Michael Bay-ről van szó-. Az új csajsziról elég annyi, hogy amire való, arra a tökéletes, Shia viszont egyes jelentekben túljátssza magát, és komplett idegroncsot csinál magából. 
 
 
A legnagyobb baj a filmmel az, hogy nagyon nehezen indul be. Az első másfél óra gyakorlatilag csak a felvezetés, a másik egy órában meg már csak harc van. A kritikusok nem szeretik, mivel rottentomatoes-on csak 36%-on áll, és „anyánk”, az Index.hu kritikusai is eléggé lehúzták. Na, akkor itt most álljunk meg akkor. Nem kell egy nyári filmtől világmegváltást, hatvan szálon futó történet szálat. Ilyen volt pl. az Avatar is. Mindenki az egekbe magasztalta, holott egy Ctrl+C, Ctrl+V történet volt az egész. A film zenéje ismét Steve Jablonsky-hoz és a Linkin Park-hoz köthető. Jablonsky egyébként jó munkát végzett, fogta a már megszokott témákat, és újrakomponálta.  A Linkin Park új száma, az Iridescent is nagyon jó, csak az a gáz, hogy a film alatt kb. ötször halljuk a kezdő dallamokat, ami azért szerintem sok. Ha nem lett volna az az első másfél órás tökölés, és jobban megtalálták volna az egyensúlyt a dráma és a harc között, akkor egy 9est simán adnék, így viszont csak 8as. –Aztán lehet alázni a kommentekben nyugodtan, megengedem. 
 
filmhuszár: 8/10
imdb: 6,9/10
rottentomatoes: 36%
 
+1: A film zenéjének videója. 
 

Címkék: transformers 3

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr173027140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása