like meg follow

twitter stream

ha szeretnél írni...

ha úgy gondolod : pföff, ilyent én is tudok írni, akkor rajta, küldd el levélben erre az e-mail címre: filmhuszar@gmail.com

Felejtés (2004)

filmhuszar 2011.06.22. 19:19

A napokban eléggé magával ragadott a nosztalgia, és mivel nem sok (jó) új film érkezett, ezért felcsaptam a DVD-s bőröndömet, és a célpontom ezúttal egy sci-fi, akció, dráma kombó, a Felejtés című film került terítékre –vagyis a lejátszóba. Ezentúl próbálok nem túlzottan spoileresen írni egy-egy filmről, de nem túl egyszerű. Most próbálom nem leírni a filmet jelentről-jelenetre, hanem csak a főbb történéseket, és hogy miről szól, a Felejtés.  Azért aki még ennyit sem szeretne tudni a filmről, az tekerjen lejjebb az utolsó bekezdéshez. 

Ez nem egy CGI-vel teletűzdelt, világűrben játszódó akciófilm, hanem egy történet a szülő-gyermek kapcsolatról. Ne ijedjen meg senki, nincs semmi csöpögős, nyálas cucc, viszont annál érdekesebb a történet. Egy nap Terry (Julianne Moore) észreveszi, hogy sorban tűnnek el a fényképek, amin –eltűnt/meghalt- fia szerepel. Később már a videó felvételek és az újságcikkek sem említenek semmit az esetről. Terry mindenért a férjét okolja, aki egy pszichológussal együtt próbálja elhihetni a nővel, hogy sosem volt gyereke. De egy anyával nem olyan könnyű ezt elhitetni, úgyhogy elmegy Ash-hez, akinek a lánya is eltűnt, de vele sikerült elfelejtetni, egészen addig, amíg Terry át nem rendezi a szobát, és Ash-nek egyből eszébe jut minden.

Ketten menekülnek az NSA (nemzetbiztonságiak) elől, amíg nyomokra nem bukkannak, és egy férfira, aki ott volt mindenhol, mint egy megfigyelő (Rejtély fanoktól, mintha egy szívdobbanást hallottam volna most). Akik segíteni próbálnak Terryéknek azokat felszippantják, vagy kitörlik az emlékeiket. Amint egyre mélyebbre ásnak, rájönnek, hogy ez az egész egy nagy kísérlet, amit az idegenek terveltek ki, és szülő-gyermek kapocs erősségét vizsgálja. Terryvel is próbálkoznak, de egy anyának nem az az első emléke a gyerekéről, amikor meglátja, hanem 9 hónappal korábbról is emlékezhet már rá.  A kísérlet kudarcot vall, és minden visszatér a normális kerékvágásba.

Ha van felesleges másfél óránk, akkor nyugodtan álljunk neki megnézni, bár vannak részek, ahol leül egy kicsit –az egyébként sem túl pörgős- film. A színészi játékra nem panaszkodhatunk, lesznek ismerős színészek is (Vészhelyzet, CSI: NY), és Julianne Moore is jól játssza a szerepét. Világot nem vált meg, és talán évekkel később nem is emlékszünk már rá, de az összképet tekintve abszolút nem rossz film. 

filmhuszár: 6/10
imdb: 5,7/10
rottentomatoes: 30%

 

Címkék: felejtés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr92981754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása