like meg follow

twitter stream

ha szeretnél írni...

ha úgy gondolod : pföff, ilyent én is tudok írni, akkor rajta, küldd el levélben erre az e-mail címre: filmhuszar@gmail.com

Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya (2007)

filmhuszar 2011.06.14. 13:20

A Nagy Hal után, ismét jöjjön egy film ami "mester", Tim Burton nevéhez kötődik. Ha jól emlékszem ezt a filmet csak az HBO adta le tévében, és talán éppen ezért nagyon kevés ember láthatta ezt a remekművet. Ezt a filmet elég nehéz behatárolni műfajilag, ugyanis egyszerre: dráma, horror, thriller és musical. Nem kell megijedni, meg grimaszolni, igen, vannak benne zenés-éneklős részek is, amik nélkül nem lenne a film az, ami: egy hamisíthatatlan Tim Burton film. Akit érdekel, az kattintson, és készüljön fel a furcsaságok hadára, Spoilerekkel tűzdelve. 

A történet egy borbélyról (Benjamin Barker-Johnny Depp) szól (ki hitte volna), akinek feleségére szemet vetett a gonosz Turpin bíró (Alan Rickman), és koholt vádakkal Ausztráliába száműzi, hogy addig szabadon hetyeghessen (nagyon finoman fogalmazok) kis nejével. Több évvel később, mikor visszatér egy matrózzal, Anthonyval (Jamie Campbell), bosszút forral, de először ellátogat régi szalonjához, hogy folytassa azt, amihez igazán ért. A környék megváltozott, és az épület már Ms. Lovetté (Helena Bonham Carter), aki London legszörnyűbb húsos pitéit árulja. Egy elég különös alkut kötnek idővel, de erről kicsit később.Közben az utcán sétálva, Anthony megpillantja az immár kész nővé érett Johannát, aki Benjamin Barker lánya, és akit a Bíró saját lányaként nevelt, most viszont feleségül akarja venni. -Na ugye, milyen jó is volt akkoriban élni? A fiú minden erejével azon van, hogy megszöktesse a lányt. Benjamint, Ms. Lovett elviszi a vásárba, ahol egy piperkőc fodrász, Mr. Pirelli (Sacha Baron Cohen -igen, ő az, Borat!) tart bemutatót, hogy milyen faszagyerek, neki van egy kis segítője, Toby, aki Benjaminékhoz csatlakozik, miután kinyírták munkaadóját.

Igen, Benjamin első áldozata Pirelli lesz, és innentől kezdve Benjamin Barker felveszi a Sweeny Todd nevet, és jön a különös alku, ami sokaknál biztos ki fogja vágni a  biztosítékot: Todd fodrászkodni fog a pitebolt felett, de majdnem minden kuncsaftjának elvágja a torkát, ledobja a pincébe, ahonnan ízletes húsospiteként kerül az asztalra, és a sok tudatlan ember megzabálja, és fellendül Ms. Lovett üzlete. Na? Még bírjátok? Nyugi ennél durvább nem lesz! Miközben tombol az üzlet, Toddot úton, útfélen megállítja egy szakadt ruhás, kunyerálós asszony, hogy vigyázzon Ms. Lovettel, meg a Bíróval. Todd lánya megszökik Anthonyval, és a borbélynál bujkál, amivel el is érkeztünk a film végéhez, ahol nagy leleplezések, és kőkemény WTF jelenetek sora várja a nézőt. Mivel ennyire jó a vége, nem írom le, a cselekményt, ha valaminek tetszik ez a sztori, akkor nézze meg, akit meg nem érdekel, az már úgysem olvassa ezt a sort. 

Ilyen film nincs még egy

Burton a képi világot is fantasztikusan át tudta adni, hiszen amikor London utcáit mutatják, szinte érezni a bűzt, és a mocskot. A film hangulata sötét, és a jelenetek színtónusai is ehhez igazodnak. Szinte bántja a szemet az a pár nappal játszódó jelenet, a tengerparti rész pedig atomvillanásként hat. Lehetséges, hogy csak nekem ilyen elborult az ízlésem, de nagyon jól szórakoztam a film alatt, az éneklős-zenés részek is nagyon el vannak találva. Hihetetlen, de Johnny Depp-nek, és Alan Rickman-nek is nagyon jó hangja van. Helena Bonham Carterbe pedig szerelmes vagyok, és itt is megmutatta hogy milyen elmeroggyant is tud lenni. Ajánlom mindenkinek ezt a filmet, aki szereti a különös, furcsa filmeket, és akinek erős a gyomra. 

filmhuszár: 8/10
imdb: 7,7/10
rottentomatoes: 86%

Címkék: sweeney todd a fleet street demoni borbelya

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmhuszar.blog.hu/api/trackback/id/tr602976581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása